Yeni
Yükleniyor..

Who Am I

Merhaba Hoşgeldiniz ben İbrahim Gültepe Yazılım ve Siber Güvenlik uzmanıyım bu bloğu açmamdaki neden C# eğitimi ve güncel olan virüs donanım sorunlarını çözmek ve sizinde yapabileceğiniz hack çalışmalarını öğretmek.

C# Değişken Tipleri





Bu makalede Değişken ve Veri Tipi kavramını, C# dilinde değişken tanımlamayı ve C# dilinde Veri tiplerini kısaca inceleyeceğiz. 
Marketten alışveriş yaptığımızda aldığımız ürünleri koymamız için birçok poşeti de beraberinde alırız. Poşetler sayesinde ürünleri bir arada ve sağlıklı bir şekilde taşırız. Programlama dillerinde de bu poşetler gibi bazı verileri(bilgileri) içerisinde taşıyacak değişkenlere ihtiyacımız vardır. Başka bir örnekle incelemek gerekirse. Kargo şirketine gittiğimizde kargolamak istediğimiz eşyamızı bir kutu içerisine koyarlar ve üzerine alıcı ve gönderen içeren bir bilgi yapıştırırlar. Değişkenlerde buna benzer değişkenlerimiz yazılım içerisinde bilgilerimizi bir noktadan alır ve içerisinde saklar bu sayede bu verileri başka noktalarda kullanabiliriz.
C# dili ile oluşturduğumuz yazılımlarda da durum böyledir. Değişkenlerimizi Tanımlar ve uygulamamız içerisinde farklı birçok noktada kullanırız. Peki nasıl? C# dilinde değişken tanımlamak oldukça kolaydır.  Sözdizimi: 

VeriTipi  DegiskenAdi;

 veya

VeriTipi DegiskenAdi = deger;

Şeklindedir. Aynı zamanda birden fazla değişken aynı anda tanımlanabilir.

VeriTipi degisken1,degisken2,degisken3;

Şeklinde değişkenler arasına virgül koyarak aynı tipte birden fazla değişken tanımlanabilir.  Kargo kutusu örneğimizden devam edelim. Göndereceğimiz eşyamızın büyüklüğü ve tipi elbette ki önemlidir. Örneğin büyük bir tablo taşıyacaksak bunu küçük bir kutuya sığdırmaya çalışmak anlamsız olacağı gibi minik bir kitabı çamaşır makinası kutusu boyutunda bir kutuda saklamakta anlamsız olacaktır. Aynı zamanda akışkan bir nesneyi kutuyla taşımak mümkün olmayacağı gibi yanıcı bir maddeyi de kutuda taşımak mümkün olmayacaktır. Bu yüzden kargo şirketleri gönderinin tipine boyutuna göre farklı kutu ebatları ve farklı taşıma ortamları oluşturmuşlardır. C# dili içerisinde de farklı türde veriler mevcut olmasından ve farklı gereksinimlerden dolayı veriler farklı veri tipleri içerisinde saklanırlar. Veri Tipi adını bizim verdiğimiz değişkenlerin içerisinde hangi türden verilerin saklanacağını belirlemek ve uygulamamızın düzen içinde ve performanslı bir şekilde çalışmasını sağlar. Örneğin sayılar ile ilgili bir veri saklamamız gerektiğinde “Int”  tipinde bir değişken ile Metin saklamamız gerektiğinde “string” bir değişken ile taşırız. Şimdi Veri Tiplerine Şöyle bir göz atalım.

                C# dilinde Veri Tiplerini iki ana başlık altında inceliyoruz; Değer Tipler ve Referans Tipleri. Kargo şirketine gittiğimizde eğer göndereceğimiz nesne yanımızda ise onu orda görevliye veririz ve anında paketlenip taşınır, ancak taşınacak nesne başka bir noktada ise adresi veririz kargo şirketi gidip o adresten teslim alır, böylece taşıyamayacağımız nesneleri veya başka bir noktada olan nesneleri kargo şirketine taşıtabiliriz. C# programlama dili de aynı şekilde içerisinde doğrudan verilerin taşındığı “Değer Tipler” ve değerleri bizzat taşımayan ve esas verinin konumunu işaret edem “Referans  Tipler” kullanır. Değer tiplerin taşıyacakları veriler sınırlıdır, Belirli bir kapasiteleri vardır ve bu kapasitenin üzerinde veri taşıyamazlar. Oysaki Referans tipler bilgisayarın RAM belleği dolana kadar içerisine veri alabilirler. Öyleyse Değer Tipleri ve Referans Tipleri daha yakından tanıyalım. 

DEĞER TİPLER

     A-     Sayısal Tipler

                             I.     Tam Sayılar

1.    Byte: Byte veri tipi en küçük rakam tutabilen veri tipidir. İçerisinde 0-255 arasındaki rakamları tutabilir. Eğer işleyeceğimiz veri çok büyük olmayacaksa(İnsanın yaşı gibi) byte veri tipini kullanırız bu sayede uygulamamız bilgisayarın hafızasında çok fazla yer kaplamaz. byte veri tipi bellekte 8 bit yer kaplar.

2.    sbyte: byte veri tipinin negatifleri de kapsayan türüdür, doğal olarak yarısı negatif yarısı pozitif değerleri tutar. Değer aralığı  -128 den 127 ye kadar olan değerleri tutar.

3.    short : short veri tipi  byte veri tipine göre daha büyüktür ve -32.768’den 32.767’ye kadar olan tam sayıları saklayabilir. Short veri tipi bellekte 16 bit yer kaplar

4.    ushort: ushort veri tipi short veri tipinin sadece pozitif rakamları tutan halidir. Bu sayede tuttuğu rakam iki katı daha fazladır. 0’dan 65.535’e kadar olan tam sayıları tutabilir. ushort veri tipi de short gibi bellekte 16 bit yer kaplar.

5.    int: int veri tipi -2.147.483.648’den 2.147.483.647’ye kadar olan tamsayıları hafızada tutabilir. En çok kullanılan tamsayı veri tipidir. Bellekte 32 bit yer kaplar.

6.    uint: int veri tipinin sadece pozitif tam sayıları tutan halidir böylece 0’dan 4.294.967.295’e kadar olan tamsayıları hafızasında saklayabilir. Bellekte 32 bit yer kaplar.(u kavramı yalnız pozitif anlamına gelir.)

7.    long: long veri tipi tamsayı değerlerinden en fazla yer kaplayan ve en fazla tamsayı barındıran tiptir. -9.223.372.036.854.775.808’den 9.223.372.036.854.775.807’ye kadar olan tamsayıları hafızada saklayabilmemizi sağlar. Bellekte 64 bit yer kaplar.

8.    ulong: long veri tipinin negatiflerden arındırılmış halidir. Yalnızca pozitif tam sayıları tutar. 0’dan 18.446.744.073.709.551.615’e kadar olan tamsayıları saklayabilir.

                       II.     Ondalık Sayılar

9.    decimal:  En büyük değer aralığı olan ondalık sayı birimidir. Para birimi tutmada kullanılır. Bellekte 128 bit yer kaplar.

10. double: Genellikle matematiksel işlemlerde kullanılan değerleri tutmak için kullanılır. Bellekte 64 bit yer kaplar.

11. float: Grafiksel işlemlerde kullanılılan ondalık sayı tipidir. Bellekte 32 bit yer kaplar.

     B-      Mantıksal İfadeler

12. bool: Mantıksal ifadedir içerisine yalnızca true veya false değerini alabilir.

     C-      Karakter Tipleri

13.  char: Karakter tipidir içerisinde sadece bir harf veya karakter tutabilir.

REFERANS TİPLER

1-      String: Metinler, Kelimeler, Paragraflar, Makaleler… kısacası sayısız miktarda kelime ve harf tutabilen bir değişkendir.  Referans tipli bir değişkendir. Bu sayede içerisinde çok büyük miktarda veriyi barındırabilir. (19 GB kadar) (2 milyar karakter)
2-      Object: Nesne. C# dilinde her şey bir nesnedir.  Bundan dolayı Object tipi herşeyi içerisinde tutabilir. İnt, String, Bool, Long, DateTime, Random… Kısacası Object tipi herşeyi kapsayan bir referans tiptir. Şimdilik bu kadar bilmemiz yeterli. İlerdeki makalelerde daha geniş inceleyeceğiz.
Google Plus'da Paylaş

Yazar Unknown

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder

Ziyaretçi Sayısı

15.08.2015 den itibaren Toplam 1.982.258 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi